Undervisning, analyse, feedback, workshops og konceptudvikling

Det har altid interesseret mig at lure de andre kunsten af. At finde ud af hvordan de gjorde og hvorfor det virkede - for så kunne man jo stjæle et greb eller to.
Ved siden af min egen radioproduktion har jeg derfor undervist i samtlige radiofoniske genrer, historiefortælling, værtsskab og sprog. Og ikke bare journalister - for både kokke, forskere og embedsmænd kan have brug for at finde ud af hvordan man bliver en god fortæller.

SIden midten af 90erne har jeg lavet workshops og kurser.
Omdrejningspunktet - kan jeg se bagefter - har altid været historiefortællingen.
Både når jeg prøver at lære studieværter det allersværeste - nemlig at være sig selv, når jeg underviser reportere i at fange et steds stemning og særegenhed og give den videre i lyd og ord eller forsøger at forklare forskere, at mange mennesker måske ikke lige ved hvad et enzym er, og at det kræver både gode ordbilleder og forklaringslyst at få dem til at forstå det.

Jeg var i en årrække tilknyttet DRs Udviklingsafdeling med ansvar for rekruttering, undervisning og udvikling af studieværter. Og jeg har første år af DISPUKs 2-årige systemiske konsulentuddannelse.

Siden har jeg lavet workshops, arrangeret individuelle udviklings- eller inspirationsforløb og undervist freelance både internt i DR og for blandt andre Novo, Novozymes, Meyer Kantiner, BT, Kommunernes Landsforening, Kristeligt Dagblad mv.
Og jeg har lavet analytisk fremadrettet feedback og efterkritik på et hav af programmer og studieværter.

I de senere år har jeg i kortere og længere forløb undervist på Københavns Universitets kurser i Auditiv Kultur.

Jeg underviser og taler glad og gerne over følgende emner

>> NÅR STEDET GIVER LYD Reportagen - produktionsrettet
>> ÆTERENS SØMÆND Reportagen gennem tiderne. Et kulturhistorisk strejftog.
>> DET ER KEDELIGT AT KEDE SIG. Historiefortælling og de gode fortællere
>> FANTASIENS RAMBUK. At skrive til øret og andre sprogligheder
>> ORIGINAL, ÆGTE, FORANKRET OG MODIG. Studieværten - at balancere mellem håndværk og personlighed.
>> NUETS PLASKENDE PULS. Om de radiofoniske udtryksformer
>> RAMMER SKAL DER TIL. Konceptudvikling i teori og praksis.

Altid med en skarp og underholdende analyse og myriader af bevægende, sjove og interessante eksemplar fra den radiofoniske skatkiste.

Jeg har i årenes løb været med til at udvikle og forløse både mine egne og andres koncepter og har stor erfaring i at gøre en forfløjen idé eller et sjovt indfald til et originalt, virkningsfuldt program.
Jeg er en kaotisk strukturfascist og god til både det rødvinsåbne fabulerende ideflow og til at stramme op, kondensere og realisere. 

Radio lyder af noget...

Radios mest fantastiske feature er det, der sker ved siden af, udenom og under indholdet. Stemninger, erindringer, fornemmelser og følelser, som bliver aktiveret af lyd, klang eller en pausering. Det handlede mit oplæg "Spil på lyden" om på Freelanceseminaret 2012.

Læs artikel på Freelancegruppens hjemmeside

ideudvikling begræsninger benspænd

Begrænsningens kunst

Frihed er noget skidt! Kreativiteten visner når alle muligheder står blafrende åbne og alt er tilladt. Derfor arbejder jeg med benspænd og selvpålagte begræsninger for at få hjernen væk fra plejer og tvinge den til at finde nye løsninger og originale ideer.

Læs interview i Journalisten

Fortælleren radio

Fortæller eller referent?

Medierne er fulde af kujoner, der refererer folk, de aldrig har mødt for noget, de aldrig har hørt dem sige. At blive en god fortæller kræver både verdenssult og masser af øvelse. Og så er det ikke noget, der kommer af sig selv. Det er en beslutning og med den følger både angst og bæven.

Læs tanker om fortælleren

Læs flere radiotekster på bloggen Stedvis