På æterbølgerne

Mikrofonen er et fantastisk filter at opleve verden med. Man får adgang til steder, som til daglig er lukket land, tør alt det man ellers viger tilbage for og står midt i "Nuets plaskende Puls".

Jeg bliver aldrig god til at lave hardcore nyheder. Der er bare alt for mange ord inde i mig til at få verden ned på 32 sekunder.

Til gengæld falder jeg som regel for historierne med de uldne konklusioner. Beretningerne om de små forskydninger eller påvirkninger, der skaber store forandringer eller tilfældet, der sender livet på afveje. 

For mig er radio en mulighed for at skabe kompakte og komplekse universer, der præsenterer verden i al dens mangfoldighed og modsætning. Det kan være den rene stemme, der maler billeder for ørene af folk, kompositionen af stemmer, lyd og musik, der taler til meget mere end hjernen eller det intime rum, der opstår, når et interview virkelig svinger.

Jeg har i årenes løb produceret underlig kulturradio og sørgmodige DJprogrammer på P3, været producer på det internationale Melodi Grand Prix og jeg har lavet klassisk musikquiz og lange temaudsendelser om musik og erotik, begyndelser og historiefortælling på P2. De seneste år har jeg primært arbejdet P1 og lavet radio om religion, sex, landvinding eller ord, der har gjort indtryk.

Jeg har altid arbejdet som freelancer, men var fra 2007-14 fast halvtidsvært på det reportagebårne samtaleprogram Stedsans, som hver uge drog ud i landet for at beskrive et sted og dets mennesker.
I dag svinger jeg lansen og mikrofonen, hvor der er brug for det og producerer fx større og mindre temaer og serier til P1.

Her på siden kan du lytte med på nogle af mine radiofoniske eventyr.
De bliver til ved hjælp af en SONY PCM-D50, som efterhånden er blevet en forlængelse af min hånd og det geniale danske redigeringssystem Hindenburg, der gør det muligt at klippe og komponere de skønneste udsendelser på vej hjem i toget eller i sutsko og brændeovnsvarme hjemme i mit køkken.

Jeg skriver med meget ujævne mellem om radio i alle dens forunderlige former på bloggen Stedvis.

 

Læs Stedvis

"Vi" skal dø!

Hvis du gerne vil vide hvad jeg synes om de andre, så lyt og læs med her. Jeg blev bedt om at holde et oplæg om "Mit yndlingsradioprogram", da Københavns Universitets store radioforskningsprojekt LARM holdt konference i Vejle i efteråret 2011.

Det blev historien om nysgerrighed, modige fortællere, analblegning, tårevædet trestjernet salami, et næstekærligt mirakel på slagmarken julenat og om at bryde det allerfarligste tabu og sige det som det er.

 

Læs og lyt

Momentets magi - Shortdox konkurrence 2011

3 minutters dokumentarradio om et afgørende øjeblik. Det var opgaven i årets kort-format-konkurrence Radioactivity arrangeret af P1 Reportage og CPH:DOX.
Radio består af øjeblikke, hvor betydningen står og dirrer i al sin gru eller skønhed. Små bouillionterninger, der fanger et menneske eller en situation og skaber en ubrydelig forbindelse mellem lytter og fortæller.
Læs min hyldest til momentet fra Radioactivitys prisfest i efteråret 2011og hør vindernes radioindslag.

 

Læs og lyt

Stedsans på P1

 

57 minutters udegående radio fra et sted i Danmark. Fra Gedser til Skagen, fra slot til hytte, fra skovens dybe stille ro til storbymylderet.

Hver uge drager vi ud i verden og møder mennesker på deres steder. Stedsans er båndet live. Det vil sige, at vi ikke efterbearbejder med små instruktive beskrivende studiespeaks - alting skal ske på stedet og i øjeblikket. Og det kræver intenst nærvær og mod til at slippe forberedelsen og gribe det, der sker.

Vi har sendt siden 2007 - fra Færøerne, Rigsarkivet, den gamle mølle, parykforretningen, ølbryggeriet, den hjemløses København, taxakabinen og sejlmagerværkstedet.

Stedsans lukkede d. 1. oktober 2014 - efter 300 reportageprogrammer og 80.000 km på de danske landeveje.

 

Lyt til Stedsans

Fra arkivet

 

I 2011 fik jeg afløb for lidt af min store kærlighed til radioarkivet og den fantastiske 1:1 Danmarkshistorie, der gemmer sig der.

Hver uge producerede jeg et lille klip fra fortiden og fortalte historien om pantelånerkontoret, drengene i beboelsesvognene, BZernes tunnel under gaden, opvaskekampen fra 30erne eller 60ernes atommarcher.

Store og små begivenheder, menneskeskæbner og steder, der ligger gemt på de mange spolebånd i reolerne. Og når stemmerne og lyden kommer ud gennem højttalerne er man der pludselig selv - dengang i fortiden.

 

Lyt til Fra arkivet

Fra sans og samling

 

Mennesket skaber, forandrer, ødelægger, opfinder og formerer sig sammen med andre mennesker.

De fem sanser er vores forbindelsesled til verden udenfor. Det er med dem, vi indtager og videregiver, fornemmer og forklarer, forstår og gør os forståelige.

I 2010 producerede jeg sammen med Karen Secher og Claus Berthelsen serien "Fra sans og samling". 5 udsendelser, der bevæger sig fra sansernes fascinerende biologi til de filosofiske, politiske og sociale perspektiver, der opstår, når menneskets sanser er i spil med hinanden; i orkesteret, krigen, storrumskontoret, kærligheden og samfundet.

 

Lyt til serien om de fem sanser

Libido

 

Fra fetishfestens mylder af lak, gasmasker og piskesvirp over det første dirrende kys, der kun varer 2 sekunder til en historisk analyse af forholdet mellem krop og ånd.

I sex er vi måske allermest os selv og vores intention, men det er også i seksualiteten, at vi er  børn af vore forældre, vores tid og vores kultur og alle de forestillinger, forbud og fantasier, de har indlejret i vores underbevidste.

I 2008 producerede jeg sammen med en håndfuld legekammerater Libido, en programserie om det erotiske, der strakte sig fra seng til samfund - fra det allermest intime til politik og religion.

 

Lyt til Libido

Taget på ordet

Det kan være omkvædet på en tilfældig popsang, en linie fra Ovid, et kålduftende russisk citat, et blomstrende slagsmål, et rablende storbysøjeblik, et slagord, en graffiti, et slogan eller en duft, der stiger op fra papiret.

Der er nogle ord, der hager sig fast i hjernevindingerne og som man resten af livet går og smager på.
For et par år siden bad jeg en række mennesker om at vælge deres livs yndlingsord og rundt om dem spandt samtalen sig så.

Bardommens grusomme honningdepoter, sangen, der reddede teaterdirektøren fra at rådne i en provinskælder eller en salmes højstemthed, der ikke kan rummes i en SMS.
 

Kristendom i kød og blod

25 udsendelser om kristendommens historie, dogmer og det kristne hverdagsliv, vi møder rundt om i Danmark.

Vi tog med i skriftestolen for at se nåden i aktion, hoppede i faldsskærm med soldater, der troede på hinanden og på en højere magt, undersøgte hvor i kroppen ondskaben sidder, så på kristendommens indpakning og mødte en mand, der har oplevet mirakler.

I studerkammeret disputerede præsterne og ind imellem interviews og samtaler lå fortællingerne om julenat ved fronten i 1913, finske frikirkelige, der kæmmede hinandens kønshår og Gud og Adam, der gik og passiarede i Paradiset.

Produceret i 2006 sammen med Karen Secher, Kristian Leth og Jon Kaldan i 2006.


Hør Kristendom i Kød og Blod

Guds medarbejdere

Siden 1700-tallet har danske mænd bygget dæmninger, pumpet søer tørre, rettet åer ud og lagt vandløb i cementrør for at skaffe mere landbrugsjord.

181 dæmninger er blevet bygget, mere end 200 større søer er blevet udtørret og 400 moser er forsvundet. Nogle gjorde det for Gud Mammon, andre fordi de betragtede sig som Skaberens medarbejdere og mente, at det var deres opgave at gøre naturen nyttig.

Jeg besøgte sammen med forfatteren Kjeld Hansen 5 af de danske landvindingsprojekter for at se hvordan landvindingen har forandret landet og fortælle nogle af historierne om de mænd, der inddæmmede og pumpede.
 

Islams ansigter

Islams ansigter var en serie på 25 udsendelser om islam, produceret i 2005. En sanselig, perspektivrig og udfordrende rejse gennem det muslimske liv fra fødsel til død. Programmets omdrejningspunkt var mødet med islam, som det leves i Danmark.

Udsendelserne følger livsforløbet og Lytterne kommer med til de store livsbegivnheder - den første skoledag, brylluppet, huskøbet eller begravelsen og de dertil hørende religiøse ritualer og traditioner.

Og så var der koranpanelet, der vendte og drejede de hellige ord, fortællinger fra de varme lande og interviews fra Vesterbro, Mellemøsten og Herning. Sammen med bla. Jon Kaldan og Karen Secher.

Hør Islams Ansigter

 

Filosoffen, forfatteren og fremtidskvinden

Med jævne mellemrum sætter jeg filosoffen Ole Fogh Kirkeby, forfattteren Knud Romer og fremtidsforsker Anne Skare i stævne for at diskutere tilværelsens store spørgsmål.
De taler om mod, skyld, synd, bekymring, høflighed, ondskab, originalitet, lyst, vrede og meget mere.

Og de tre kommer vidt omkring - er får ondere end slanger? Hvad længes glutenfornægterne efter? Hvad stiller man op med begæret efter en firhjulstrækker? Hvorfor bekymrer Mumitrolden sig ikke? Er du til kram eller håndtryk? Hvorfor er lykken så lunefuld og hvad er meningen?
 

Bag horisonten

Hvad mon der er på den anden side - af bjergkæden, oceanet, huden eller tanken? Sammen med Karen Secher dykkede jeg i 2007 ned i menneskets opdagelsestrang, lysten til at møde det fremmede og spejle sig i andre horisonter.
Mellem udstoppede flyvende hunde og zuluspyd i Eventyrernes Klub diskuterede 3 rejsende om rigtige mænd bør kunne sove alene i naturen, hvorfor forårets tranetræk sætter gang i udlængslen og om det er vigtigt for et land at have sømænd.

Karen og jeg var på Dragking-workshop og opdagelsesrejse i det andet køn og så fortalte vi om udforskningen af rummet, junglen, nanoteknologien, fortiden og kunsten.